Victoria og verdensmålene

Livet i havet:
Den Lille Havfrue Vender Tilbage

Verdensmål nr. 14: I en ny bog i serien om Victoria & Verdensmålene dukker den lille havfrue op efter mange års fravær for sammen med Victoria at redde oceanerne fra menneskets dårskab. 

FN’s bæredygtighedsmål nr. 14 handler om livet i havet, der lider under klimaforandringer, forurening, overfiskeri og andre menneskeskabte problemer. Samtidig byder havet sig fortsat til med artsrigdom og uendelig skønhed.

Børnebogen ’Den Lille Havfrue Vender Tilbage’, der netop er udkommet som den niende titel i den prisbelønnede serie om Victoria & Verdensmålene, tager fat i både det problematiske og det fantastiske ved havet.

– Victoria erfarer på sin egen krop nogle af de udfordringer, mennesket med sin gøren og laden udsætter dyr og planter for i farvande og oceaner. Stoffet bliver håndgribeligt for læsere på 9-12 år og deres voksne, siger journalist og børnebogsforfatter Jesper Tornbjerg.

I ’Den Lille Havfrue Vender Tilbage’ møder 12-årige Victoria havfruen Afrodite/Ditte, der er vendt tilbage efter mange år som en af luftens døtre. De gamle havguder er vrede over menneskets behandling af havet, så Ditte og Victoria skal finde løsninger – sammen med havforskere, fiskere, ingeniører, maskinmestre og en politiker med en mytisk fortid.

Bag ’Den Lille Havfrue Vender Tilbage’ ligger en omfattende research blandt fiskere, brancheorganisationer, forskere, videncentre og grønne ngo’er. Alle Victorias oplevelser er inspireret af virkeligheden… næsten!  

– Jeg håber, der er lykkedes at formidle stoffet på en oplysende og magisk måde, siger Jesper Tornbjerg.

Takket være bidrag fra en stribe partnere bliver ’Den Lille Havfrue Vender Tilbage’ snart sendt gratis ud til landets godt 2.300 skoler i tre eksemplarer til hver. Med 7.300 bøger afsendt til skolerne er ’Den Lille Havfrue Vender Tilbage’ allerede en bestseller. Bogen bliver understøttet af gratis undervisningsmaterialer udarbejdet af Rikke Falkenberg Kofoed fra Leg med IT:

– Jeg oplever, at Verdensmål nr. 14 optager børnene og får dem i arbejdstøjet. Målet rummer mange rigtig spændende emner, der er relevante at inddrage i undervisningen. Havet er magisk, og med Victoria i hånden drager eleverne på spændende og lærerige eventyr. Jeg håber, at lærerne tager godt imod ’Havfruen’ og får nogle gode diskussioner med børnene om, hvordan vi sammen kan sikre en bæredygtig fremtid for hvaler og hajer, koralrev, krill… og os mennesker, siger Rikke Falkenberg Kofoed.

’Den Lille havfrue Vender Tilbage’ udkommer også som e-bog og lydbog, så alle 9-12-årige kan blive inkluderet i arbejdet med vores verdensmål for 2030.

’Den Lille Havfrue Vender Tilbage’ er på 96 sider i et handy format. Bogen er skrevet af journalist Jesper Tornbjerg og illustreret af Knud Andersen. Pressen kan bestille gratis eksemplarer ved henvendelse på jesper@victoriaogverdensmaalene.dk eller tlf. 22 750 470.

I serien om Victoria & Verdensmålene, der er hædret med HK Kommunals ’Jytte Prisen 2019’, er der tidligere udkommet otte bøger om bæredygtighedsmålene. Læs mere på www.victoriaogverdensmaalene.dk

’Den Lille Havfrue Vender Tilbage’ er støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Maskinmestrenes Forening, Danske Rederier, Marine Stewardship Council, Ringsted Forsyning, Nordea Invest, IDA, Den Blå Planet, Plastic Change, meebook, KLS PurePrint, FairFishing, Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri Producentorganisation, Dansk Videnscenter for Tang og Lyngby Boldklub.