Victoria og verdensmålene

Verdensmål med Yildiz og Jesper:

Ingen må lades i stikken

På mandag den 25. september fylder Verdensmålene otte år. Yildiz Akdogan og Jesper Tornbjerg forener kræfter for at skabe øget bevidsthed om de 17 mål.

FN har vedtaget 17 verdensmål for 2030, men det kniber med at nå målene. Derfor indleder to – på hver deres måde – markante profiler nu en fælles kampagne for Verdensmålene.

Mens ministre fra hele verden i disse dage er samlet i New York til FN’s generalforsamling for at diskutere Verdensmålene forenes politiker/debattør Yildiz Akdogan og journalist/børnebogsforfatter Jesper Tornbjerg om at skabe øget bevidsthed om en bæredygtig udvikling, hvor ingen lades i stikken.

De to peger hver på to yndlingsmål: 3 og 5 plus 7 og 13. 

– For mig er mål 3 om sundhed/trivsel og mål 5 om ligestilling/diversitet hjertesager. Vi skal give disse mål et løft i Danmark og internationalt. Alt for mange børn og unge mistrives, og vi har stadig mange uløste problemer, når det handler om ligestilling og mangel på samme, siger cand. scient. pol. Yildiz Akdogan (S).

Hun har i alt siddet otte år i Folketinget bl.a. som it-ordfører og psykiatriordfører, har været forkvinde for Kvinderådet og er nu medlem af Borgerrepræsentationen i København. Yildiz Akdogan er en stærk fortaler for human socialpolitik samt demokrati og deltagelse i forpligtende fællesskaber.

– Jeg har i årtier brændt for bæredygtig udvikling specielt i forhold til energi og klima – altså mål nr. 7 og 13. Vi skal hurtigst mulig have gennemført en total omlægning af det globale energisystem fra fossile brændsler til vedvarende energi, siger Jesper Tornbjerg.

Han har tidligere arbejdet på Danske Kommuner, Ingeniøren og Politiken og er nu ansat i Green Power Denmark, forfatter til børnebogsserien ’Victoria & Verdensmålene’ og formand for Foreningen af Energi- og Miljøjournalister. Jesper Tornbjerg er en glødende tilhænger af teknologiske løsninger og internationalt samarbejde.

– Verdensmålene handler om vores fælles fremtid uanset køn og fødested. Verdensmålene handler om at finde fælles løsninger på de mange udfordringer, vi står overfor både mentalt og socialt for de enkelte mennesker og som menneskehed i forhold til klima og biodiversitet, siger Yildiz Akdogan og Jesper Tornbjerg.

Verdensmålene fylder otte år på mandag. Baggrund: FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling blev vedtaget af verdens stats- og regeringsledere på FN-topmødet i New York den 25. september 2015. De 17 mål trådte i kraft den 1. januar 2016 og skal frem til 2030 sætte os på kurs mod en mere bæredygtig udvikling

Yildiz og Jesper (tlf. 22 750 470) stiller gerne op til interviews.