Victoria og verdensmålene

12-årige Victoria smider kul, olie og naturgas på porten

Ny bog om Victoria & Verdensmålene skal hjælpe børn til at forstå, hvordan vi kan sikre grøn energi til milliarder af mennesker – og dermed begrænse klimaforandringer, forebygge krige og forbedre levevilkårene for mange mennesker.

I en ny børnebog, ‘Torden og Lynild’, opdager 12-årige Victoria, at der findes grønne alternativer til kul, olie og naturgas. Victoria er nysgerrig efter at finde løsninger, så hun drager på en rejse fyldt med fordybelse i et af tidens vigtigste emner: Energi.

Undervejs på sit eventyr besøger Victoria blandt andet Kina, hvor hun møder sin ven Chen og hans familie. Sammen med et par frække elektroner sætter de to børn sig ind det komplekse Verdensmål nr. 7 – Bæredygtig energi.

Victoria og Chen oplever, hvordan man kan skaffe grøn energi ved hjælp af energi-øer med gigantiske vindmøller, udnytte solens stråler ved hjælp af solceller, og hvordan man kan gøre hjem mere energivenlige.

– Energi er klimapolitik. Energi er også sikkerhedspolitik, som vi desværre bliver mindet om i disse dage med Ruslands brutale krig mod Ukraine. Disse komplicerede emner skal vi tale med vores børn om, siger børnebogsforfatter og journalist Jesper Tornbjerg, der med ’Torden og Lynild’ har udgivet 11 ud af 17 børnebøger om FN’s verdensmål.
’Torden og Lynild’ gik i trykken få dage før den russiske invasion, der på alle mulige måder strider imod ånden i Verdensmålene.

– Nogle af afsnittene havde jeg med den nye virkelighed skrevet på en skarpere måde, men grundbudskaberne i ’Torden og Lynild’ holder. Både klimaændringer og sikkerhedsudfordringer skal holdes nede med mere grøn energi. Meget mere grøn energi, fastslår Jesper Tornbjerg.

Verdensmål nr. 7 handler om moderne energi til alle. Derfor skal verden også samles om et – i industrilandene – ofte overset problem: At energi også er et spørgsmål om liv og død for 700 millioner mennesker, der ikke har adgang til elektricitet, og 2,6 milliarder mennesker, der laver mad over åben og sundhedsfarlig ild.

– ’Clean cooking’ er en mulighed, erfarer Victoria i ‘Torden og Lynild’, hvor hun og Chen undervejs hilser på deres gode veninde Miremba og hendes mor, der har skaffet sig selv moderne og bæredygtig energi til deres hjem i Uganda.

’Torden og Lynild’ bliver præsenteret ved en række events i de kommende uger – herunder Lærfest’22 i Bella Center den 16.-17. marts. Takket være en række partnere bliver ’Torden og Lynild’ sendt gratis til 2.300 grundskoler i Danmark og Sydslesvig. Sammen med bøgerne udgives en række materialer, der gratis kan anvendes i undervisningen. Materialerne er udviklet af Rikke Falkenberg Kofoed fra Leg med IT.

– For både børn og voksne er Verdensmålene vigtige at samles om. Vi ønsker at bidrage til, at alle børn får mulighed for at arbejde med bæredygtighed og for at se, at der er en fredelig vej mod en bedre verden, siger Rikke Falkenberg Kofoed.

Med undervisningsmaterialerne til Victoria & Verdensmålene har hun forsøgt at gøre det let for landets lærere at inddrage Verdensmålene i undervisningen. På Victorias hjemmeside findes der en god blanding af kreative opgaver, digitale materialer og lærerige quizzer. Flere af materialerne er skabt i samarbejde med gode partnere.

– Vi håber at rigtig mange lærere får lyst til at kaste deres nysgerrige blikke på materialet og inddrage det i deres undervisning, siger Rikke Falkenberg Kofoed.

Torden og Lynild er på 96 sider. Bogen er illustreret af Knud Andersen. Bogen kan bestilles i landets boghandlere, lånes på biblioteker og købes direkte fra forlaget på www.victoriaogverdensmaalene.dk