Victoria og verdensmålene

Lær om Verdensmålene sammen med dine – eller andres – børn

Globalnyt: Bogserien Victoria & Verdensmålene lærer børn om FN’s 17 verdensmål, uden at det bliver langhåret og abstrakt. Syvende bog i serien er netop udkommet – den kigger på målet for rent vand og sanitet.

Selvom Verdensmålene er illustreret med stærke farver, er de 17 mål gjort af kompliceret stof, der kan være svært at formidle, konstaterer det digitale nyhedsbrev Globalnyt i en fin og grundig anmeldelse af Vandspejlet i serien om Victoria & Verdensmålene.

Globalnyts anmelder, Gerd Kieffer, mener, at formidlingen er lykkedes:

”Det klarer bogen godt, men uden at tale ned til de unge læsere. For eksempel forklares ordet ’sanitet’, som Victoria kalder ”et rigtigt voksenord”.

En anden fin detalje er, at bogen leger med ord – for eksempel forskellen mellem ’en sky’ og ’at være sky’ – og introducerer en række ord og udtryk, som læserne måske ikke kender. Hvornår har du for eksempel sidst læst ordet ’nødtørft’ i en bog eller hørt udtrykket ”det regner skomagerdrenge”?

I bogen rejser Victoria ned til den 11-årige Nixon fra Tanzania via spejlbilledet i en vandpyt, der fungerer som en rejseportal. Gennem deres fælles oplevelser kommer bogen omkring forskellige problematikker i forhold til at sikre verdens befolkning adgang til rent vand og sanitet.

I Tanzania hører Victoria om manglende vand i vandhaner, der i sig selv er en sjældenhed. Om strækninger på syv kilometer til den nærmeste vandpost. Hun tisser på et squattoilet, lærer om vandets betydning af en sej skolelærer, om ”dråbe for dråbe”-vandingsmetoder og meget andet, fortæller Globalnyt.

Forfatter og udgiver Jesper Tornbjerg fra Victoria & Verdensmålene glæder sig over anmeldelsen af Vandspejlet:

– Jeg har rigtig meget respekt for anmeldere, der læser bøgerne grundigt og reflekterer over, hvad der står uden at hyppe egne kæpheste. Derfor synes jeg, at det er en skøn anmeldelse, der gør fremtidige læsere klogere på, hvad de kan forvente, hvis de køber Vandspejlet, siger Jesper Tornbjerg.

Læs hele anmeldelsen hos Globalnyt