Victoria og verdensmålene

Victoria og Nixon tager på vand-safari

Verdensmål seks om vand og sanitet er et spørgsmål om liv eller død for millioner af mennesker. De to hovedpersoner i den nye børnebog ’Vandspejlet’ drager på rundtur i Tanzania og Danmark for at finde gode vand-løsninger.

For relativt få penge kan udviklingsprojekter inden for vand, toiletter og spildevand gøre en betydelig forskel for rigtig mange mennesker.
Det bekræfter en researchtur til Tanzania gennemført af repræsentanter for Dansk Folkehjælp og børnebogsserien Victoria & Verdensmålene. Turen har virket som inspiration til børnebogen ’Vandspejlet’, der udkommer i forbindelsen med Danmarks Læringsfestival i Bella Center den 4.-5. marts 2020.
– Med ’Vandspejlet’ kan børn på 9-12 år og deres voksne gennem øjnene på 11-årige Nixon og 12-årige Victoria opleve, hvor vigtigt det er med adgang til rent drikkevand og ordentlige toiletforhold. I Danmark tager vi det for givet, at der er styr vand og sanitet, men for mennesker i Tanzania er det ofte et spørgsmål om liv eller død, siger børnebogsforfatter Jesper Tornbjerg fra Victoria & Verdensmålene.
Dansk Folkehjælp støtter gennem organisationen TAWASANET en række græsrodsprojekter i Tanzania, hvor den offentlige vand- og spildevandssektor har mere end svært ved at følge med efterspørgslen. Sammen sætter de fokus på verdensmål 6, der handler om vand og sanitet.
– Turen til Tanzania viste med al tydelighed, at vand-projekter gør en klar forskel i såvel forstæderne til millionbyen Dar es Salaam som i fattige masai-landsbyer oppe i bjergene. Adgang til rent vand gør livet lettere og sundere for familier og på skoler, fastslår Jesper Tornbjerg.
Generalsekretær Klaus Nørlem fra Dansk Folkehjælp påpeger, at det er ekstremt vigtigt at arbejde med verdensmål 6. Mange hundrede millioner mennesker lever uden adgang til rent vand, og et par milliarder borgere på Jorden må fortsat klare sig uden anstændige toiletter. Læg dertil at rensning af spildevand fortsat snarere er undtagelsen end reglen.
– Verden har brug for et gevaldigt løft indenfor vand, hygiejne, toiletter og spildevandsrensning. Jeg håber, at ’Vandspejlet’ kan give et lille løft i vores bevidsthed om, at der ligger et stort arbejde foran os – og at der vitterligt er mange gode løsninger, vi kan tage i anvendelse, siger Klaus Nørlem.
– FN har i forbindelse med verdensmålene udviklet sloganet ’Leave no one behind’. Det gælder i særklasse for vandmålet. Vi er ikke i mål, før alle er i mål, tilføjer han.
Bogen bliver præsenteret på Danmarks Læringsfestival onsdag den 4. marts og torsdag den 5. marts på stand 410-412, der er en fælles bæredygtighedsstand for Victoria & Verdensmålene, Milton Around the World og Unicef. Alle er velkomne. Bestil bogen for 75 kr. inkl. porto ved at sende en mail til jesper@victoriaogverdensmaalene.dk
Fakta om Vandspejlet
’Vandspejlet’ er udgive med støtte af EU-puljen FRAME – VOICE – REPORT, Nordea Invest, IDA, Danske Vandværker, DANVA og Dansk Folkehjælp. ’Vandspejlet’ er den 7. titel i serien om Victoria & Verdensmålene, der kobler fakta/fiktion og alvor/humor, så svært stof bliver gjort let tilgængeligt for børn og deres voksne.
Fakta om Verdensmålene
FN’s 193 medlemslande har i 2015 vedtaget 17 bæredygtighedsmål, der skal være nået i 2030. Det sjette mål handler om at sikre rent vand og sanitet til alle. Læs mere på https://www.verdensmaalene.dk/fakta/verdensmaalene