Børnebøger hyldes med Jytte-prisen 2019
HK Kommunal hædrer Jesper Tornbjerg, der er forfatter til Victoria & Verdensmålene, med formen kulturpris.
HK Kommunal har ved en ceremoni på Nyborg Strand tildelt Jytte-prisen 2019 til Jesper Tornbjerg, der er forfatter til Victoria & Verdensmålene.
Jytte-prisen er HK Kommunals kulturpris, der uddeles hvert andet år ’som en anerkendelse af en eller flere personer, der har gjort sig særlig bemærket på det kulturelle område, som har et skævt syn på verden, og som med hjerte og sjæl kæmper for sin sag’.
Læs her Jesper Tornbjergs takketale:
Tusind tak for prisen. Det er en kærkommen og uventet ære – både for mig og hovedpersonen i børnebøgerne: 12-årige Victoria.
For halvandet år siden traf jeg en halvskør, men heroisk, beslutning:
At bruge en stor del af min fritid til at skrive 17 børnebøger – en om hvert af FN’s bæredygtighedsmål for 2030. I bøgerne kommer Victoria på eventyr og får verdensmålene ind under huden.
Det tager vel 2-3 måneder at sætte sig ind i stoffet og få skrevet en bog, så med en hurtig hovedregning: Projektet kommer til at tage tre år.
Jeg kan altså være færdig i god tid inden 2030.
Jeg kontaktede et af Danmarks største forlag og spurgte, om det var noget for dem af udgive bogserien.
Efter ikke at have hørt noget i en måned, traf jeg endnu en halvskør, men heroisk, beslutning:
At udgive bøgerne om Victoria & Verdensmålene på eget forlag.
Fordelen er, at der ikke er ret langt fra ord til handling. Faktisk er der under ti centimeter fra mund til hjerne.
Ulempen er, at man skal lave det hele selv. Det hele!
Altså lave research ‘world wide’, have dialog med illustrator, kontakte testlæsere og korrekturlæsere, styre layout og tryk, sørge for distribution via Bogportalen mm., finde ud af, hvordan man får bøgerne ud på bibliotekerne, skrive til Dansk Bibliotekscenter og ’trygle’ om at få en lektørudtalelse, skaffe penge ved at søge virksomheder og fonde, opbygge maillister på interesserede købere, kontakte medier, lave markedsføring, deltage i læringsfestivaler og messer, holde oplæg på skoler, deltage i kaffemøder om projektansøgninger, søge fonde, optræde i medier (P1 Orientering og Radio 24/7), putte bøger i kuverter og sætte ’frimærker’ på, aflægge momsregnskab og årsregnskab…
… alt sammen i fritiden. Jeg har jo ligesom også et fast arbejde, jeg skal passe ca. 37 timer om ugen.
Hvorfor gør jeg det?
For det første er bogserien drevet af lyst – lyst til at fortælle en god historie (eller 17!), lyst til at formidle svært stof til børn og deres voksne, lyst til at bringe over 30 års erfaringer med journalistik i anvendelse på en anden måde og lyst til at bidrage til at verdensmålene bliver en del af flere menneskers dagligdag.
For det andet fordi verdensmålene er vigtige! Vi lever i en tid, hvor det er afgørende nødvendigt, at så mange som muligt engagerer sig i at finde løsninger på de enorme udfordringer, vi står overfor.
Blot for at nævne to af de største: Biodiversitet og klima
* Biodiversitet først: Vi mennesker er i gang med at udrydde tusindvis af arter. Når de er væk, hvad enten det er næsehorn, koalaer, sommerfugle eller bier, er de væk for altid.
* Klima næst: Vi mennesker er i gang med at skabe en faretruende global opvarmning. Temperaturen er allerede steget med en grad. Vores valg står mellem en ekstra opvarmning på ½, 1, 2, 3 eller flere grader. Jo varmere desto værre for livsbetingelserne på Jorden.
Verdensmålene griber fat i disse og mange andre vigtige problemstillinger. Der er som nævnt 17 verdensmål, og som om det ikke er kompliceret nok for Victoria og mig, er der også 169 delmål.
Med Victoria & Verdensmålene forsøger jeg at oversætte alt dette voksensprog til noget, børn (og deres voksne) kan se sig selv i, forstå og måske omsætte til handling.
Det lyder alvorligt – og det er det sådan set også – men der er tilsat både magi, humor og gode gamle ord og begreber som vakkelvorn, med det vuns og pernittengryn.
Victoria & Verdensmålene har ramt noget i tiden, og projekt er vokset over det seneste halvandet år.
Bøgerne har grebet børn og voksne – og en lang række personer og institutioner har grebet ud efter Victoria & Verdensmålene, der nu indgår i en række andre projekter.
To af de seks titler, der er udkommet, er takket være en række partnere sendt ud til alle Danmarks +2000 skoler.
Den næste – om verdensmål nr. 6, rent vand og sanitet til alle – vil også blive sendt gratis ud i tre eksemplarer. Altså i et oplag på over 6000.
Jeg har hørt, at oplag på over 5000 stk. bliver betragtet som bestsellere, så Victoria & Verdensmålene er med i den fine klub.
Jytte-prisen er en dejlig opmuntring. Jeg er taknemmelig, og jeg håber, at den påskønnelse, I giver mig i dag, betyder, at flere børn og deres voksne får lyst til at læse om Victoria & ikke mindst Verdensmålene.
Tak for prisen!
Tidligere vinder af Jytte-prisen: Menneskebiblioteket, Kirsten Westh, Peter Mygind, Frans Rasmussen, Outlandish, Leif Lørring, Truckerbiblioteket, Gerda Krogh Pedersen og Hanne Søborg, Danmarks Blindebibliotek, Mikael Wiehe, Bertil Nordahl, Naser Khader, Den 7. Himmel (børne-kulturprojekt), Leif. P. Jørgensen, Peter Larsen (skuespiller), Nikolaj Cederholm, Anker Jørgensen, Erik Clausen, DRs B&U-afdeling, Pia Raug, Carl Scharnberg, Lone de Neergaard, Marianne Larsen, Tine Bryld, Jytte Abildstrøm.
Læs mere