Victoria og verdensmålene

Børnebog sætter ligestilling til debat i familier og klasser

I ’Farvel til Absurdistan’, der udgives i forbindelse med BogForum 2019, deltager 12-årige Victoria i sin første benhårde lønforhandling, og hun oplever nogle af de urimeligheder, kvinder udsættes for verden over.

Har vi ligestilling mellem kønnene? Nej, der er fortsat mange urimeligheder og skævheder, der trænger til at blive rettet op både i Danmark og globalt.

Børnebogen ’Farvel til Absurdistan’ tager fat i nogle af de mange emner, der ligger bag FN’s bæredygtighedsmål nr. 5: Ligestilling mellem kønnene.

– Jeg tror, det er vigtigt, at vi som voksne tager nogle grundige ’snakke’ med vores børn om ligestilling. Med ’Farvel til Absurdistan’ kan disse samtaler få næring for eksempel i forhold til konkrete temaer som ligeløn, abort og kvinder i ledelser. Børnebogen kan også give familier og skoleklasser stof til eftertanke i forhold til, hvordan vi taler med hinanden alt efter, hvilke køn vi tilhører, siger børnebogsforfatter Jesper Tornbjerg.

I ’Farvel til Absurdistan’ får Victoria en god ven – Harry Remain fra England. Sammen flyver de på kosteskafter rundt i verden, hvor de bl.a. møder en energisk kvinde, der kunne være Pippi Langstrømpes datter, nidkære embedsmænd, en gammeldags konge og en masse vaskeægte heltinder fra fortid og nutid.

’Farvel til Absurdistan’ udkommer midt i november i forbindelse med BogForum 2019 i Bella Center i København. Victoria & Verdensmålene har en stand på messen i NewPub-afsnittet.

Børnebogen om Victoria om ligestillingen er på 68 sider og illustreret af Knud Andersen. Børn på ni år og opefter – og deres voksne – kan få meget ud af at fordybe sig i bogen, der bliver trykt på miljø- og klimavenligt papir af KLS Pure Print.

– Undersøgelser viser, at det er vigtigt at børn læser bøger på papir, så jeg håber, at forældre og lærere griber chancen for både at give børnene en oplevelse ved at læse om ligestilling og en rutine i at koncentrere sig om at læse og prøve at forstå, hvad der foregår, siger Jesper Tornbjerg.

Bestil bogen (75 kr. inkl. moms og porto) ved at sende navn og postadresse til jesper@victoriaogverdensmaalene.dk