Børnebog fortæller om bæredygtig vækst og ’den danske model’
Verdensmål nr. 8: I ’Jorden Rundt på Otte Timer’ møder Victoria
rengøringsfolk, fiskere, affaldssamlere, fagforeningsledere og driftige forretningsfolk.
Serien om Victoria er for børn på 9-12 år og deres voksne.
I ’Jorden Rundt på Otte Timer’ bliver 12-årige Victoria og hendes venner med teknologisk snilde og lidt magi sendt på oplevelser i bl.a. Kenya, Peru og Honduras.
– Kloden står overfor enorme udfordringer, men uden økonomisk vækst især i de mindst udviklede lande, bliver det umuligt at udrydde fattigdom og håndtere klimaforandringer, siger journalist og børnebogsforfatter Jesper Tornbjerg og understreger, at væksten skal bære bæredygtig.
Bag ’Jorden Rundt på Otte Timer’ ligger en omfattende research. Alle Victorias oplevelser i denne bog er inspireret af virkeligheden. For eksempel sejler hun en tur med et par unge somaliske fiskere, Mahamoud og Faaruuq, der tidligere har været pirater og overfaldet fragtskibe.
– Det dansk-somaliske projekt FairFishing er et mønstereksempel på, hvordan det er muligt at skabe bæredygtig vækst i en af verdens fattigste og mest plagede regioner. Mændene fanger fisk, og inde på land har en række kvinder lært at lave sunde og lækre retter af fiskene. Jeg er glad for, at Victoria har fået lov til at sejle en tur med de to unge mænd, siger Jesper Tornbjerg.
Fiskerne og kokkene, der har oprettet gadekøkkener og restauranter, har anstændige jobs, så begge halvdele af verdensmål nr. 8 er i spil. Rammerne for ordentlige jobs skabes ofte via forhandlinger mellem arbejdsgivere og -tagere med accept og tilskyndelse af lokale regeringer.
Dansk Industri, 3F og Ulandssekretariatet har et samarbejde om at promovere ’den danske model’ i en række lande verden over. Netop dette konsortium støtter sammen med Nordea Invest og IDA ’Jorden Rundt på Otte Timer’, så den efter sommerferien kan blive sendt ud til landets godt 2.000 skoler i tre eksemplarer til hver. Med et solgt oplag på over 6.000 stk. er ’Jorden Rundt på Otte Timer’ altså allerede en bestseller.
– Det er vigtigt, at børnene får viden om fordelene ved et organiseret arbejdsmarked. Jeg håber, at skolerne tager godt imod bøgerne og får nogle diskussioner med børnene om, hvad der skaber vækst, velstand og bæredygtighed, siger Jesper Tornbjerg.
Både Victoria & Verdensmålene og FairFishing var nomineret til Verdensmålsprisen 2019, der blev uddelt af Folketingets 2030-netværk i juni 2019.
PS. Victoria & Verdensmålene er gode gaver fx til børn eller oplægsholdere på konferencer om Verdensmålene.
PPS. Læs et interview med Jesper Tornbjerg på https://groenforskel.dk/boern-og-klima/
PPS. Hvis du ønsker at modtage nyhedsbreve fra Victoria & Verdensmålene, så send en mail til jesper@victoriaogverdensmaalene.dk