Victoria og verdensmålene

Avocado-Mysteriet

I serien om Victoria og Verdensmålene er vi nået til bog nummer 12, der handler om Verdensmål 12 – Ansvarligt forbrug og Produktion.

I Avocado-Mysteriet arrangerer Victorias årgang i Nærved og omegn en festival med fokus på ansvarligt forbrug og produktion. Med bananfluen Sophia svirrende om sine ører undersøger Victoria – og alle de andre børn – madspild, glas, plastic, kemikalier og meget andet fra overflodssamfundet.

Vi håber, at at I har lyst til at blive klogere sammen med Victoria.

Læs bogen

“Avocado-Mysteriet”

Bogen Avocado-Mysteriet findes som

  • fysisk bog, find den på jeres PLC eller på biblioteket
  • ebog, find den her på hjemmeside. Klik på knappen Læs bogen
  • PDF, find den her på hjemmesiden. Klik på knappen  Læs bogen
  • lydbog, find den her på hjemmesiden. Klik på knappen Læs bogen

Er du lærer?
Besøg Lærervejledningen. Her finder du opgaver og inspiration til arbejdet med Avocado-Mysteriet.

Opgaver til bogen Avocado-Mysteriet

Victoria har travlt med at lære om FN’s 17 Verdensmål. I bogen Avocado-Mysteriet handler det om Verdensmål 12 – Ansvarligt Forbrug og Produktion. Nu er det tid til at arbejde med bogen og bogens temaer.

Vi har samlet forskellige opgaver til jer, så I også kan blive klogere på Verdensmål 12 og resten af de 17 Verdensmål.

Rigtig god fornøjelse med arbejdet.

Gør som Victoria Mærk din sag

I Avocado-Mysteriet arbejder Victoria og alle de andre børn på at skabe opmærksomhed på deres mærkesager. De gør det som en del af forberedelsen til den store Verdensmålsfestival på papirfabrikken.

I undervisningsmaterialet Mærk din sag, skal I gøre det samme. I skal med udgangspunkt i bogen finde jeres personlige mærkesag.

Undervejs skal I se en række videoer, de skal hjælpe jer til at:

  • Forståelsesfasen, hvor I skal finde viden om jeres mærkesag
  • Idéfasen, hvor I skal få mange idéer og udvælge de bedste
  • Realiseringsfasen, hvor jeres idé bliver til virkelighed
  • Evalueringsfasen, hvor I ser hvordan jeres arbejde er gået.

Rigtig god fornøjelse med materialet Mærk din sag

Mærk din sag er udviklet i samarbejde med Fonden for Entreprenørskab

QR-løb om Avocado-Mysteriet

Print de 10 poser ud og hæng dem op rundt omkring på skolen. Tag en telefon i hånden, så er I klar til et postløb med 10 poster.

Lav selv genanvendt papir

I Acvocado-Mysteriet laver støber børnene deres eget genbrugspapir som de pynter fint. Lær hvordan I selv kan lave papir.

Lav selv håndklæde-turban

I Avocado-Mysteriet syr Victoria en håndklæde-turban. Find et gammelt håndklæde og lav selv din egen turban i flotte farver.

Lav bolde af genanvendt tekstil

Med udgangspunkt i historien Avocado-Mysteriet kan I sy jeres egne bolde af aflagt tøj. Fyld boldene med tekstilaffald.

Klar til indkøb med Forbrugerrådet Tænk

Lær om indkøb, madvaner, madspild og bæredygtighed. I kan arbejde med animationer, QR-koder, Book Creator og quizzer.

Boganmeldelse med Book Bento

Fortæl om jeres personlige oplevelse med bogen Avocado-Mysteriet i formatet Book Bento, en alternativ boganmeldelse.

Kreative foldebøger om Verdensmålene

Med udgangspunkt i bogen Avocado-Mysteriet laves en kreative foldebøger med interaktive QR-koder, der indeholder bl.a. videoer.

Lav en bog i Book Creator

Med udgangspunkt i Avocado-Mysteriet skal I lave jeres egen bog i Book Creator. fortæl med lyd, video, billeder og tekst.

Spil Verdensmålsfisk – lær omverdensmålene 

I Verdensmålsfisk er de traditionelle spillekort skiftet ud med 17 nye stik, et med hvert af FN’s 17 Verdensmål. Et stik består af 4 kort. Hvert af de 4 kort indeholder information om et af målets delmål.

QR-løb om Verdensmålene

Nu er det tid til lidt bevægelse. I skal finde jeres telfoner frem og gøre klar til at lede efter poster. På hver post finder I en QR-kode. Scan koden og svar på spørgsmålet. Skriv svaret på svararket.

Vendespil om Verdensmålene

I opgaven har kan dyste om hvem der er bedst til at finde og parre de rigtige Verdensmål. Vendespillet kan spilles online eller printes ud på karton og spilles fysisk. I kan også lave jeres egne vendespil.

Syng om Verdensmålene – Skriv en sang selv

I Uglens Univers skriver Victorias klasse en Verdensmålssang. Sangen er deres bud på, hvordan man kan sprede kendskabet til FN’s Verdensmål. Lyt til sangen og skriv selv et vers.

Lær mere om

Verdensmål 12 – Ansvarligt forbrug og produktion

 

I bogen Avocado-Mysteriet Tilbage deltager Victoria og hendes klasse i et Verdensmålsprojekt. Sammen med de andre 6. klasser i byen skaber de en Verdensmålsfestival med fokus på Verdensmål 12. I forløbet bliver børnene opmærksomme på mange forskellige temaer der knytter sig til Verdensmålet.

Vi har samlet forskelligt materiale til jer, så I også kan blive klogere på Verdensmål 12 – Ansvarligt forbrug og produktion og arbejde videre med nogle af de temaer, som I har hørt om I bogen.

Bliv en ægte plastikhelt

Bliver klogere på, hvordan vi hver især kan tage ansvar og gøre en forskel for miljøet. Hvordan kan vi handle anderledes og finde alternativer til ’brug og smid væk’-kulturen.

Lær om klimaet bogstav for bogstav

I podcasten Klimaalfabetet kan du f.eks lytte dig til ny viden om H som Havet, K som Klima og blive klogere bogstav for bogstav. Lær hvad de forskellige ting betyder for dig i din hverdag.