Victoria og verdensmålene

Ny børnebog sprænger alle rammer

Avocado-Mysteriet i serien om Victoria & Verdensmålene udkommer i over 20.000 eksemplarer. Tusindvis af familier og skoler kan se frem til læsestof om ansvarligt forbrug og produktion, der er Verdensmål nr. 12.

Jordens Overskudsdag 2021 rammer igen i år tidligere end nogensinde før. Vi mennesker driver rovdrift på naturens ressourcer i et omfang, der vil kræve flere jordkloden at opretholde i længden. 

– Men vi har jo kun én klode, påpeger en af Victorias klassekammerater spagfærdigt i Avocado-Mysteriet, der er en ny titel i den populære serie om Victoria & Verdensmålene, hvor den irriterende bananflue Sophia og livskloge Oldemor indtager vigtige biroller.

I Avocado-Mysteriet tager 12-årige Victoria fat i verdensmål nr. 12 om ansvarligt forbrug og produktion. I tidligere bøger i serien drager Victoria Jorden rundt for at lære om Verdensmålene, men det gør hun ikke denne gang, for – som hun erfarer – så er Verdensmål nr. 12 et, hvor vi i Danmark har alvorlige udfordringer. Forbrugsfesten i overskudssamfundet kører for fulde gardiner.

Victorias arbejde tager i Avocado-Mysteriet afsæt i det faktum, at mange af de avocadoer, familien køber, ender i skraldespanden. Sammen med sine klassekammerater sætter Victoria spot på madspild og og den mangel på respekt, der hersker for de råvarer, Jorden gavmildt deler med os. 

Klassens arbejde er en del af et kommunalt projekt, hvor alle skoler arbejder med Verdensmål nr. 12. På en afsluttende Verdensmål-Festival formidler elevernes deres viden og kommer med bud på, hvordan vi kan stramme op med affaldsforebyggelse, genbrug, genanvendelse, cirkulær økonomi og – som en sidste mulighed – forbrænding med energiproduktion. Oldemors erfaringer med nøjsomhed og genbrug viser sig at være til stor nytte!

– Børnene ender med at holde et brag af en fest. Ikke en forbrugsfest, men en sjov fest med lærerige aktiviteter i et koncept, der er lige til at kopiere for skoler og kommuner overalt i verden, siger børnebogsforfatter Jesper Tornbjerg, der nu har skrevet og udgivet ti titler om Victoria & Verdensmålene – et bæredygtighedsprojekt, der gennemføres i tæt samarbejde med Rikke Falkenberg Kofoed fra Leg med IT.

Victoria & Verdensmålene indgår løbende nye partnerskaber, og med Avocado-Mysteriet sprænges alle hidtidige rammer. Børnebogen er trykt i over 20.000 eksemplarer, og det er rekord. Cirka halvdelen af oplaget bliver sendt ud med frugt- og grøntkasser fra Fresh.Land.

En stribe partnerskaber gør det også muligt at sende tre eksemplarer af bogen ud til alle Danmarks +2300 grundskoler. Avocado-Mysteriet i serien om Victoria & Verdensmålene bliver i slutningen af august og starten af september distribueret til de mange offentlige og private skoler. 

Victoria bor normalt i Nærved Kommune, men i en særudgave af Avocado-Mysteriet er hun flyttet til Næstved Kommune. Særudgaven sendes i klassesæt á 30 bøger til 17 skoler i den sydsjællandske kommune. 

Bøgerne om verdensmål nr. 12 bliver suppleret med innovative – og gratis – undervisningsmaterialer udviklet af Rikke Falkenberg Kofoed fra Leg med IT i samarbejde med blandt andre Fonden for Entreprenørskab og Forbrugerrådet Tænk. Materialerne, der retter sig mod mellemtrinnet, ligger på www.victoriaogverdensmaalene.dk og på Meebook. 

Rikke Falkenberg Kofoed glæder sig over, at Victoria og hendes venner i Avocado-Mysteriet udfordrer sig selv og hinanden, når de med håb i sigte og handling for øje arbejder med innovative arbejdsprocesser. Det kræver både nysgerrighed og viljestyrke, når eleverne i arbejdet skal forstå udfordringerne, ideudvikle, realisere og formidle deres viden.

– Victoria er med til at sætte kreativitet, innovation og entreprenørskab på skoleskemaet. I kan godt begynde at glæde jer ude på skolerne, siger Rikke Falkenberg Kofoed.

Avocado-Mysteriet er på 96 sider. Bogen er illustreret af Knud Andersen. Bogen kan bestilles i landets boghandlere, lånes på biblioteker og købes direkte fra forlaget på www.victoriaogverdensmaalene.dk