Victoria og verdensmålene

Den Lille Havfrue
Vender Tilbage

I serien om Victoria og Verdensmålene er vi nået til bog nummer 14, der handler om Verdensmål 14 – Livet i Havet.

I ’Den Lille Havfrue Vender Tilbage’ skal Victoria hjælpe med at redde livet i havet. Havkongerne er rasende på menneskene, men Victoria får hjælp af havfruen Ditte, hvalen Jonas og maskinmesteren Lars Peter til at forsøge at håndtere opvarmning, forsuring, overfiskeri, forurening med blandt andet plastic og andre trusler mod livet i fjorde, farvande og oceaner.

Vi håber, at at I har lyst til at blive klogere sammen med Victoria.

Læs bogen

“Den Lille Havfrue Vender Tilbage”

Bogen Den Lille Havfrue Vender Tilbage findes som

  • fysisk bog, find den på jeres PLC eller på biblioteket
  • ebog, find den her på hjemmeside. Klik på knappen Læs bogen
  • PDF, find den her på hjemmesiden. Klik på knappen  Læs bogen
  • lydbog, find den her på hjemmesiden. Klik på knappen Læs bogen

Er du lærer?
Besøg Lærervejledningen. Her finder du opgaver og inspiration til arbejdet med Den Lille Havfrue Vender Tilbage.

Opgaver til bogen

“Den Lille Havfrue Vender Tilbage”

Victoria har travlt med at lære om FN’s 17 Verdensmål. I bogen Den Lille Havfrue Vender Tilbage har det handlet om Verdensmål 14 – Livet i Havet. Nu er det tid til at arbejde med bogen og bogens temaer.

Vi har samlet forskellige opgaver til jer, så I også kan blive klogere på Verdensmål 14 – Livet i Havet og resten af de 16 Verdensmål.

Rigtig god fornøjelse med arbejdet

Boganmeldelse med Book Bento

Fortæl om jeres personlige oplevelse med bogen Den Lille Havfrue Vender Tilbage i formatet Book Bento, en alternativ boganmeldelse.

Tid til en quiz om Livet i Havet

Når I har læst bogen Den Lille Havfrue Vender er det tid til at lave en lille quiz. Tag quizzen mens i læser eller lav den efterfølgende.

Kreative foldebøger om Verdensmålene

Med udgangspunkt i bogen Den Lille Havfrue Vender Tilbage laves en kreative foldebøger med interaktive QR-koder, der indeholder bl.a. videoer.

Lav en bog i Book Creator

Med udgangspunkt i Den Lille Havfrue Vender Tilbage skal I lave jeres egen bog i Book Creator. fortæl med lyd, video, billeder og tekst.

Bæredygtig fiskeri

Med udgangspunkt i filmen Min far er fisker fra Marine Stewardship Council arbejdes der i denne opgave med bæredygtigt fiskeri og MSC-mærket. Opgaven indeholder en kortfilm og tilhørende opgaver.

Stop plastic i havet

Lær mere om udfordringerne med plastik i havet. Undersøg plastic i jeres liv og se film om plastic hos Plastic Change. Med udgangspunkt i bogen arbejdes der med veje til forandring.

VR-besøg på renseanlæg

På den virtuelle rundvisningen på renseanlægget i Ringsted lærer I sammen med Victoria, hvordan det beskidte vand modtages og renses, så det igen kan ledes ud i naturen .

Spil Verdensmålsfisk – lær omverdensmålene 

I Verdensmålsfisk er de traditionelle spillekort skiftet ud med 17 nye stik, et med hvert af FN’s 17 Verdensmål. Et stik består af 4 kort. Hvert af de 4 kort indeholder information om et af målets delmål.

QR-løb om Verdensmålene

Nu er det tid til lidt bevægelse. I skal finde jeres telfoner frem og gøre klar til at lede efter poster. På hver post finder I en QR-kode. Scan koden og svar på spørgsmålet. Skriv svaret på svararket.

Vendespil om Verdensmålene

I opgaven har kan dyste om hvem der er bedst til at finde og parre de rigtige Verdensmål. Vendespillet kan spilles online eller printes ud på karton og spilles fysisk. I kan også lave jeres egne vendespil.

Syng om Verdensmålene – Skriv en sang selv

I Uglens Univers skriver Victorias klasse en Verdensmålssang. Sangen er deres bud på, hvordan man kan sprede kendskabet til FN’s Verdensmål. Lyt til sangen og skriv selv et vers.

Lær mere om

Verdensmål 14 – Livet i Havet

 

I bogen Den Lille Havfrue Vender Tilbage har Victoria travt med at redde livet i havet. På sin rejse med havfruen bliver hun klogere på alle de mange aspekter der spiller ind på Livet i Havet.

Vi har samlet forskelligt materiale til jer, så I også kan blive klogere på Verdensmål 14 – Livet i Havet og arbejde videre med nogle af de temaer, som I har hørt om I bogen.

Bliv en ægte plastikhelt

Bliver klogere på, hvordan vi hver især kan tage ansvar og gøre en forskel for miljøet. Hvordan kan vi handle anderledes og finde alternativer til ’brug og smid væk’-kulturen.

Lær om klimaet bogstav for bogstav

I podcasten Klimaalfabetet kan du f.eks lytte dig til ny viden om H som Havet, K som Klima og blive klogere bogstav for bogstav. Lær hvad de forskellige ting betyder for dig i din hverdag.

Kom helt tæt på havet

Havet har stor betydning som fødekilde for omkring en milliard mennesker over hele verden. Lær om hvordan bæredygtig anvendelse af havets ressourcer kan bidrage til at beskytte havene.

Tusindvis af dyr og gode oplevelser

Den Blå Planet er Nordeuropas største akvarium med syv mio. liter vand. Havet er fyldt med mysterier og ukendte dyre- og plantearter. Kom med og lær en masse om Livet i Havet.

Skånsomt kystfiskeri et godt valg

Kystfiskeri er en betegnelse for den type fiskeri, der foregår langs kysten fra mindre fartøjer. Skånsomt kystfiskeri foregår med fiskeredskaber, der har en minimal påvirkning af havbunden.

En ny tankegang med tang

Tang kan være ganske lille og kæmpestort. Tang svarer i havet til hvad skove, krat, buske og lav bevoksninger er på landjorden. Tang er en fantastisk ressource og det kan du lære meget mere om her.